tirsdag 2. april 2013

~ Faddere, dåp eller navnefest ~

Faddere er veldig viktig uansett om man velger dåp eller navnefest (synes jeg).
Vi velger dåp siden vi synes dette er en fin veldig tradisjon til tross for at vi ikke er noe særlig kristne av oss, og det blir mye enklere for barnet å velge hva slags konfirmasjon han ønsker. Ønsker han å konfirmere seg i kirken så slipper han å døpe seg først.

Jeg ønsket egentlig først og fremst min lillesøster som fadder, men hun er dessverre ikke gammel nok når vi har tenkt å døpe han. Det er nemlig 15 års grense på faddere. Og det blir litt lenge å vente til mini er 7-8 mnd med tanke på hvor stor han er og hvor mye mer våken han er.

Mange mener at faddere skal velges ut i fra familie, og gjerne i forskjellige grener av familien siden blod er sterkere enn vann. Der må jeg si meg både enig og uenig. Det vil kanskje holde familien tettere sammen, men hvorfor ikke velge venner?! For meg er vennene mine like mye familie for meg siden de stiller minst like mye opp, hvis ikke mer om det skjer noe. Og noen venner har vært der hele livet uten at man har trengt å hatt daglig, ukentlig eller månedlig kontakt! :)



Nå har vi spurt alle vi vil ha som faddere for lille tigergutten vår om de har lyst til å ta på seg den æren!
Og heldigvis svarte alle JA

Lille tigergutten er så heldig å få 6 faddere. Tre av mitt valg og tre av HerrFlodens valg. Og vi hadde selvsagt begge noe vi skulle sagt i hverandres valg, men vi var fullstendig enig!

Vi har da valgt:
Mitt kjære kjære søskenbarn Julia som jeg har kjent hele livet og delt opp- og nedturer med 
Min forlover Ragnhild, som er verdens beste venninne 
Ei bestevenninne Cathrine, som alltid er der 

HerrFlodens barndomskompis og forlover Marius
og hans bestekompiser Daniel og Trygve 

Jeg må si meg kjempe fornøyd med valgene og er så glad for at alle takket ja. 
Dere er en herlig gjeng - TUSENTAKK 


Bildet er hentet fra Google


Det neste er hentet fra Wikipedia


Tradisjonen med faddere går helt tilbake til det andre århundre da barn av kristne martyrer fikk nye «foreldre». Ved dåp i våre dager er fadderen vitne om at dåpen er foretatt, og de blir bedt om å være med å gi barnet kristen opplæring. De kan under dåpshandlingen ha særlige oppgaver som å bære barnet eller ta av barnets dåpslue. En kvinnelig fadder kalles gjerne gudmor, en mannlig fadder gudfar. Forskjellen på gudforelder og fadder er at den som bærer barnet blir gudforelder, og de som bevitner barnets dåp ved døpefonten er faddere. Tilsvarende for en fadder som tar av dåpslua før dåpen, de har blitt kalt «luefadder». Det er også mulig å være gudmor eller gudfar uten å være fadder for barnet.
Å være fadder innebærer ingen sivilrettslig forpliktelse, som for eksempel å skulle overta omsorgsansvar for barnet hvis foreldrene dør. Dette er en gammel tankegang som fortsatt har fotfeste mange steder, men den er ikke riktig. Selve fadderansvaret dreier seg om barnets trosopplæring, ikke om andre forhold.
Når et barn skal døpes, velger foreldrene faddere. De fleste foreldre er nøye med hvem de velger. De vil gjerne ha faddere som kan bety noe positivt for barnet, som kan følge det i oppveksten og være en voksenperson som bryr seg om barnets beste. Derfor regnes det som en tillitserklæring å bli spurt om å være fadder.
Enkelte ønsker at fadderne skal tilhøre den nære familie og representere ulike generasjoner. For andre er det naturlig å velge venner av familien. Minst to av fadderne må være medlemmer av Den norske kirke og de andre enten medlem av et kirkesamfunn som ikke forkaster barnedåp, eller iallfall si seg enig i at barnedåp er berettiget. Forøvrig er det ingen øvre grense for antall faddere, men det er ikke vanlig med mer enn seks. Foreldrene teller ikke med i antall faddere. Minst to av fadderne må være tilstede ved dåpshandlingen.
Fadderne er ikke alene om sin oppgave. Sammen med hele kirken, spesielt den lokale menighet, skal de «be for den døpte, oppmuntre denne til å høre Guds ord og finne sin plass i menigheten og ved nattverdbordet», som det heter i dåpsliturgien.
Den døpte får ofte et spesielt forhold til fadderne sine. Faddere kan bidra til at dåpsdagen blir feiret som en litt annerledes fødselsdag der en snakker om det som skjedde ved dåpen. De kan også for eksempel sende barna bøker og musikk med kristent innhold. For de døpte er det også trygt å vite at det er noen som bryr seg spesielt om dem og ber for dem.

Hvor mange faddere har dere valgt?

               

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for besøket, det hadde vært utrolig hyggelig med en hilsen :) Klem fra FruFloden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...